9 leuke feitjes over papier

9 leuke feitjes over papier

donderdag 15 februari 2018

Papier, u komt er waarschijnlijk, ook nu alles steeds meer digitaal gaat, nog dagelijks mee in aanraking. Papier blijft belangrijk en wordt door de digitalisering door velen alleen maar meer gewaardeerd. Daarnaast, wordt het leven niet een stuk saaier zonder papier? Wij vinden van wel! Daarom hebben we een aantal leuke weetjes over papier op een rij gezet:

–     De Chinees Ts’ai Lun staat bekend als de uitvinder van papier. In 105 n. Chr. maakte hij het eerste stukje papier van textielvezels, vezels uit de bast van de moerbeiboom en water. De uitvinding van papier was één van de redenen voor de bloei van China, omdat papier het bestuur van China vergemakkelijkte.

–     Hoewel Ts’ai Lun bekend staat als de uitvinder hebben latere archeologische opgravingen nog papier aan het licht gebracht dat gebruikt werd in de periode van 140 tot 87 v. Chr.

–     De gemiddelde Europeaan gebruikt 165 kilo papier per jaar. Kijkend naar toiletpapier, dan gebruikt de gemiddelde Nederlander per dag ong. 57 velletjes toiletpapier. Dat zijn 20.805 velletjes op jaarbasis!

–     Als er wordt gesproken van een bepaald aantal grams papier, bijv. 80grams, dan heeft die 80 gram betrekking op het gewicht van 1 A0 vel. Het gewicht van één vel A4 is, in geval van “80-grams papier”, 80/16 = 5 gram. Waarom delen door 16? Dat hebben we even voor u onder elkaar gezet:

–     Het formaat A0 heeft een oppervlakte van 1m² en een lengte-breedteverhouding van √2:1. Dat betekent dat het formaat A4 een oppervlakte van ½ × ½ × ½ × ½ = 1/16 m² heeft en dezelfde lengte-breedteverhouding als A0.

–     De 4 in A4 duidt op het vier keer gehalveerd zijn van een vel A0 papier. Het formaat van een A4tje? 210mm bij 297mm.

–     Door oud papier als grondstof voor nieuw papier te gebruiken, wordt in Nederland per jaar genoeg hout bespaard om een twee meter hoge schutting van Amsterdam naar Parijs te bouwen! 1 ton (1.000 kg) papiergewicht bespaart 3,3 bomen. Door recycling in NL worden jaarlijks ruim 7 miljoen bomen niet geoogst en gespaard (bron: papierenkarton.nl).

–     Wist u dat bankbiljetten niet gemaakt worden van papier, maar van een combinatie van linnen en katoen?

–     Wespen bouwen nestjes van papier: ze kauwen net zo lang op riet of hout tot er een papje ontstaat. Het opgedroogde papje wordt uiteindelijk papier.

–     Een vel papier kan niet vaker dan 7 keer dubbelgevouwen worden (wij testten dit met een A4tje en kwamen niet verder dan 6x!). Mythbusters heeft het tegendeel bewezen. Maar niet met een standaard stuk papier. U kijkt het filmpje hiervan hier: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=kRAEBbotuIE