Grote veranderingen post.nl vanaf 2023

Grote veranderingen in de dienstverlening van PostNL vanaf 2023!

 

dinsdag 25 oktober 2022

Post zoals u gewend bent wordt flink anders in 2023… In deze blog leest u wat er allemaal verandert in de dienstverlening van PostNL vanaf 1 januari. Bijvoorbeeld het verdwijnen van de zaterdagbezorging, de veranderingen in de verzendopties, en nog veel meer. Natuurlijk leggen we ook uit wat dit betekent voor u als onze klant en hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

Grote veranderingen in de dienstverlening van PostNL in 2023

PostNL gaat haar dienstverlening veranderen vanaf 1 januari 2023. Hiermee wil PostNL voorsorteren op de postmarkt van de toekomst, omdat zij het postvolume alleen maar zien dalen. Hun verwachting is dat het volume gemiddeld met 8-10% per jaar blijft dalen. Daarom veranderen ze de dienstverlening.

Wat gaat er veranderen in 2023 bij PostNL?

Er gaat veel veranderen in de zakelijke dienstverlening van PostNL. Dit zijn de belangrijkste veranderingen bij PostNL vanaf januari 2023:

 


Duizelt het u allemaal, al deze veranderingen? Aarzel dan niet om ons te bellen op 030 6033 514 of te
 mailen. We geven u graag meer uitleg hierover en denken met u mee over wat deze veranderingen voor uw situatie betekenen.

Neem contact op

Hieronder vertellen we meer over alle veranderingen in de dienstverlening van PostNL.

Uitleg over de veranderingen bij PostNL in 2023

De meeste veranderingen in de dienstverlening van PostNL vinden plaats op het gebied van aanleveren en bezorgen. Deze wijzigingen hebben de meeste impact. Dit gaat er veranderen:

 

48-72 uurs bezorging verdwijnt

De optie van 48-72uurs verdwijnt volledig. Zoals hieronder te zien is, kon u hierbij 48-72 uur na het aanlevermoment vallen.
Overzicht van 48-72 uurs bezorging bij PostNL

In 2023 kan dit niet meer.  U heeft dan de keuze uit Vast of Flex. Vast lijkt het meeste op de 48-72uurs optie.

 

NextWeek verdwijnt

De gewone NextWeek optie, waarbij u kunt kiezen op welke dagen u de volgende week wil vallen, verdwijnt ook. Het nu bestaande NextWeek flex blijft wel bestaan maar wordt hernoemd naar Flex.

De gewone NextWeek optie blijft alleen nog bestaan voor klanten die al een contract hebben. Daardoor kunnen wij nog wel gewoon NextWeek verzenden, waardoor u via ons nog wel de keuze heeft op welke dag u de week erna wil vallen. Met de nieuwe Flex optie bepaalt PostNL namelijk wanneer alles valt.

Wel vervalt de zaterdagbezorging volledig, óók als u nog een gewoon NextWeek contract heeft.

 

 

 

Zaterdagbezorging vervalt en is alleen nog beschikbaar met 24uurs

De zaterdagbezorging komt volledig te vervallen bij alle verzendopties. Alleen met 24uurs is het nog mogelijk om op zaterdag te vallen door op vrijdag aan te leveren. Maar dit is ook direct de duurste verzendoptie.

 

Er blijven nog maar 3 verzendopties over: 24uurs, Vast en Flex.

Bij de nieuwe dienstverlening van PostNL blijven er nog maar 3 verzendopties over: Vast, Flex en 24uurs. Hieronder leggen we elke optie aan u uit.

Vast

Met Vast heeft u vaste bezorgdagen in de week waarin uw post valt.

  • Op maandag of dinsdag aanleveren valt dezelfde week nog op donderdag-vrijdag
  • Op woensdag t/m vrijdag aanleveren valt de week erna op dinsdag-woensdag

Nieuwe bezorgoptie Vast van PostNL overzicht

Vast is de optie die het meeste lijkt op 48-72uurs. Maar, er zijn wel een aantal verschillen met 48-72 uurs:

  • Aanleveren op maandag valt niet meer op wo-do maar op do-vrij
  • Aanleveren op woensdag valt niet meer in dezelfde week op vrijdag-zaterdag, maar pas in de week erna op di-wo

48-72 uurs en Vast vergelijking dienstverlening PostNL

Flex

Met Flex levert u uw poststukken aan in de ene week, en wordt het de week daarna bezorgd op dinsdag t/m vrijdag. U kunt hierbij geen dag kiezen, PostNL bepaalt zelf wanneer het valt.

Flex nieuwe dienstverlening PostNL 2023

Met Flex kunt u van woensdag t/m vrijdag aanleveren, dan valt het de week erna op dinsdag t/m vrijdag. Belangrijk: u moet alles voormelden op woensdag voor 12uur. Het maakt niet uit op welke dag u aanlevert: voormelden moet altijd op woensdag.

Flex is vergelijkbaar met de huidige NextweekFlex optie. Het belangrijkste verschil tussen NextweekFlex en Flex is dat u met Flex niet meer op zaterdag kunt vallen. Met NextweekFlex kon dit wel. Wel kunt u met Flex al op woensdag aanleveren, met NextweekFlex kon dit alleen op donderdag en vrijdag.

Nextweek Flex vergeleken met Flex nieuwe dienstverlening PostNL

24 uurs

De 24 uurs optie blijft hetzelfde. Dus: aanleveren op maandag is vallen op dinsdag enzovoorts. Op zaterdag vallen is alleen nog mogelijk via 24 uurs. Maar, dit is ook de duurste verzendoptie.
24 uurs bezorgen PostNL bezorgoptie overzicht

Overzicht alle verzendopties vanaf 2023
Hieronder staan alle verzendopties vanaf 2023 op een rij:
Aanleverdagen en bezorgdagen PostNL 2023 24 uursAanleverdagen en bezorgdagen PostNL 2023 VastAanleverdagen en bezorgdagen PostNL 2023 Flex

Ter vergelijking: dit zijn de verzendopties tot en met 31 december 2022:
PostNL 24 uurs 2022Nextweek Flex dienstverlening PostNL 2022

Periodieken

Periodieken of magazines

Ook bij de periodieken gaan er veel dingen veranderen. Vanaf januari 2023 kunnen periodieken niet meer als 24uurs verzonden worden. U kunt uw magazines nog wel als ‘normale post 24uurs’ aanbieden, maar dat heeft natuurlijk een hoger tarief. De enige verzendopties die overblijven voor periodieken zijn Vast of Flex. 

Daarnaast worden de contracten voor periodieken afgebouwd door PostNL. Zo worden er vanaf 2023 geen nieuwe contracten meer afgegeven voor bedrijven die minder dan 100.000 periodieken per jaar verzenden. U bent dan overgeleverd aan de gewone posttarieven.

De bestaande contracten van minder dan 100.000 periodieken worden geprolongeerd, maar PostNL probeert die wel af te bouwen.

 

Gewichtsklassen partijenpost

Om het assortiment eenvoudiger te maken worden de regels voor partijenpost veranderd: de gewichtsklassen van post worden in elkaar gedrukt. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen verschillende typen post. Of het nu een direct mail is of een brief, het is allemaal post voor PostNL. Er wordt alleen nog onderscheid gemaakt op de uiterlijke kenmerken en de manier waarop PostNL de post verwerkt.

De categorieën die overblijven in 2023 zijn: klein, groot, speciaal, gemengd, gemengd extra en brievenbusdoosje+. Binnen die categorieën zijn er wel verschillende gewichtstrappen, en dus ook verschillende tarieven.

Zo zitten de categorieën in elkaar:

Categorie Klein Groot Speciaal Gemengd Gemengd extra Brievenbus-doosje+
Maximaal gewicht 50 gr 350 gr 2.000 gr 2.000 gr 2.000 gr 2.000 gr
Maximale dikte 5 mm 10 mm 32 mm 10 mm 32 mm 32 mm
Samenstelling identiek formaat & gewichtstrede identiek formaat & gewichtstrede identiek formaat & gewichtstrede mix van formaten en gewichten mix van formaten en gewichten mix van formaten en gewichten
Verwerking volledig machinaal te verwerken volledig machinaal te verwerken deels machinaal te verwerken deels machinaal te verwerken deels machinaal te verwerken deels machinaal te verwerken
Gewichtsklassen

2 trappen:

0-20 gr

20-50 gr

3 trappen:

0- 50 gr

50-100 gr

100-350 gr

5 trappen:

0-50 gr

50-100 gr

100-350 gr

350-1000 gr

1000- 2000 gr

4 trappen:

0-20 gr

20-50 gr

50-100 gr

100-350 gr

 

5 trappen:

0-50 gr

50-100 gr

100-350 gr

350-1000 gr

1000- 2000 gr

Aantal per jaar:

0-499

500-999

1.000-2.499

2.500-4.999

Belangrijk om te weten: de categorie gemengd is eigenlijk de categorieën klein en groot bij elkaar, waarbij er dus verschillende formaten brieven en andere papieren verstuurd kunnen worden. Wilt u daarbij ook goederen verzenden? Dan valt u in de categorie ‘gemengd extra’.

 

Prijsstijgingen

Net zoals voorgaande jaren worden de prijzen in 2023 ook weer verhoogd. Voor alle tariefswijzigingen kunt u dit document bekijken. Opvallend: de prijs van een postzegel komt voor het eerst boven de euro uit met €1,01 per postzegel.

Gelukkig kunnen wij samen met PostNL maatwerkoplossingen aanbieden. Daardoor wordt de overgang naar deze dienstregeling geleidelijker.

Over onze tarieven kunnen wij helaas nog niks zeggen, daarvoor zijn we nog in onderhandeling met PostNL. Als onze tarieven bekend zijn brengen wij u hiervan op de hoogte.

 

Wat betekent dit voor u als klant?

Als u periodieken stuurt:

Periodieken verzenden verandert vanaf 2023 bij PostNL

Dan heeft u vanaf 2023 alleen de keuze tussen Vast (vallen op do+vrij of week erna op di+woe) en Flex (week erna vallen van di t/m vrijdag). 

Wij behouden zelf nog wel de mogelijkheid om periodieken ook NextWeek te kunnen verzenden. Daardoor kunt u via ons nog wel zelf kiezen of u in de week erna op di+woe wil vallen of liever op do+vrij.

Ook vervalt de bezorging op zaterdag, tenzij u uw periodieken met normale 24uurs post verstuurt (en dus een veel hoger tarief betaalt).

Verstuurt u minder dan 100.000 periodieken per jaar en loopt uw contract binnenkort af? Dan is het sowieso slim om een verzendpartner te zoeken, omdat de contracten voor periodieken onder de 100.000 niet verlengd worden. Zo kunt u profiteren van het schaalvoordeel en het contract van uw verzendpartner. Ook worden er geen nieuwe contracten meer uitgegeven voor periodieken onder de 100.000 per jaar.

 

Als u pakketten verstuurt:

Als u pakketten verstuurt gaat de prijs omhoog, met zo’n 20 tot 40 cent per pakket. Pakketjes naar het buitenland worden in sommige gevallen wel ietsje voordeliger.

 

Als u direct mails verstuurt:

 

Direct Mail is niet langer een aparte categorie, maar wordt gezien als ‘post’. Daardoor stijgt de prijs van direct mails, omdat alle prijzen voor post stijgen. Ook heeft u nog maar 3 bezorgopties om uit te kiezen: 24uurs, Vast en Flex. Bezorging op zaterdag is alleen nog mogelijk met de duurste optie (24uurs). 

Daarnaast zijn de gewichtstrappen veranderd, waardoor u voor een mailing ineens meer kunt gaan betalen. Zo zullen de trappen van 0-20 gr en 20-50 gr naar 1 tarieftrap gaan van 0-50 gr voor gemengd extra. Ook verdwijnen de gewichtstrappen 0-30 gr, 30-50 gr en 50-100 gr naar 1 tarieftrap van 0-100 gram voor brievenbuspakketjes buitenland.

Heeft u een bestaand direct mail contract? Dan kunt u daar nog wel gebruik van blijven maken, mits u meer dan 100.000 per jaar verstuurt. Net als bij periodieken gaat PostNL de direct mail contracten afbouwen. Ook worden er geen nieuwe direct mail contracten uitgegeven als u onder de 100.000 direct mails per jaar verstuurt.

Wij behouden ons direct mail contract, dus via ons kunt u nog wel voordelig direct mails versturen! Loopt uw direct mail contract binnenkort af? Zoek dan een verzendpartner zodat u voordelig direct mails kunt blijven versturen.

 

Als u brieven verstuurt:

De prijs van post stijgt, waardoor het versturen van brieven duurder wordt. Daarnaast mag u alleen gemengde brieven en papieren versturen met een maximaal gewicht van 350 gram (dit was eerst 2.000 gram).

 

Wij helpen u bij deze veranderingen in de dienstverlening van PostNL!

Vogelaar helpt bij veranderingen in de dienstverlening van PostNL

De veranderingen die PostNL doorvoert vanaf 2023 zijn best ingrijpend. Deze veranderingen hebben veel impact op onze dienstverlening en daarmee ook op uw verzendingen. 

Daarom adviseren wij u graag welke opties voor u het beste alternatief zijn. Mogelijke alternatieven zijn bijvoorbeeld eerder aanleveren zodat u met Flex kunt verzenden, of met 24uurs gaan verzenden zodat u nog steeds op zaterdag kunt vallen. Ook wil PostNL samen met ons maatwerkoplossingen aanbieden. Neem hiervoor contact met ons op.

Bent u er niet zeker van of dit impact heeft op uw verzendingen? Bel ons dan gerust even op (+31 30 60 33 514) of mail naar info@vogelaargroep.nl. Dan bekijken we samen in hoeverre dit invloed heeft op uw zendingen en wat de beste oplossing is voor uw situatie.

Neem contact op als u vragen heeft